RentMagic logo

Verhoog je productiviteit met deze online verhuursoftware. Alles getegreerd in één softwaresysteem voor jouw organisatie. Materialen, klanten, administratie, planning en alle communicatie.

Dashboard on mobile device

Invoice info and actions

< Back to overview

Een factuur is een schriftelijke rekening van de afgenomen verhuur- en/of verkoopartikelen. De factuur wordt in sommige situaties tussentijds en soms aan het eind van een periode gemaakt in RentMagic. De factuur kan worden verstuurd per e-mail of kan worden afgedrukt.

De facturatie binnen RentMagic kun je eenvoudig houden, maar je kunt er ook zover ingaan als dat je zelf wilt. In complexere situaties, bij organisaties waar lastige prijsstructuren gebruikt worden, kan RentMagic prima dienst doen. De facturatie moet je goed doorgronden voordat het helemaal ingericht is. Het is juist heel belangrijk om de facturatie goed in te stellen. Iedere organisatie heeft zijn eigen manier en afspraken, om klanten te bedienen. Sommige organisaties factureren vooraf, sommige achteraf. Dit alles is instelbaar en te configureren.

Een aantal essentiële eigenschappen van de facturatie vind je hieronder.

Facturatie type

RentMagic kan gebruik maken van een aantal types facturatie. Tijdens de facturatie maak je een factuur aan voor een klant, maar het proces ervan kun je per klant instellen. Als je een order aanmaakt voor een klant is het ook mogelijk om op de order zelf de facturatie te wijzigen, zodat bepaalde orders kunnen afwijken van andere. In sommige gevallen is dit wel eens nodig als er plotseling een verhuur aangevraagd wordt met grotere bedragen als anders.

  • Voorfacturatie eerste periode
    Dit type facturatie zorgt ervoor dat voordat de order uitgeleverd wordt, er een eerste factuur verstuurd wordt, naargelang de gekozen periode. Op de klantenkaart, of op de order is in te stellen welke periode er als eerste gefactureerd wordt. Een periode kan bijvoorbeeld zijn een week, of een maand. Deze zijn natuurlijk naargelang in te stellen. Nadat de tijd verstreken is om weer een nieuwe factuur te versturen naar de klant, dan gedraagt deze facturatie zich gewoon als tussentijdse facturatie.
  • Tussentijdse facturatie
    De tussentijdse facturatie is de meest gekozen type. De facturatie komt op gang op het moment dat er gefactureerd wordt. De order is niet afhankelijk van een eerste factuur, en kan gewoon worden uitgeleverd. Als als er een facturatierun gestart wordt, wordt een tussentijdse factuur opgesteld van de order.
  • Gehele periode
    Het is mogelijk om een gehele periode die geselecteerd is tijdens het aanmaken van de order, in één keer te factureren. Als de artikelen vroeger retour komen als gepland, dan is het natuurlijk wel mogelijk om een correctiefactuur op te stellen. Het type gehele periode wordt uitsluitend gebruikt voor kortstondige verhuurcontracten.

Correctiefacturen

Soms is het nodig om een correctiefactuur op te maken. Dit kan een creditfactuur zijn bijvoorbeeld. Voor artikelen die eerder terug gekomen zijn als gepland, kan een creditfactuur worden opgemaakt. Correctiefacturen worden net als gewone facturen gemaakt in de module factureren, waar de facturatierun plaatsvindt. Als gebruiker blijf je hier ook controle over houden. Als het systeem een voorstel doet om een correctiefactuur aan te maken, kun je als gebruiker beslissen of dit nodig is of niet.

Verzamelfacturen

RentMagic maakt standaard gebruik van verzamelfacturen. Als er voor een klant meerdere orders zijn die gefactureerd moeten worden, dan worden deze allen verzameld op een factuur. Het voordeel hiervan is dat een klant die intensief huurt, toch maar een periodieke factuur ontvangt. Het is mogelijk om op de rapportage van de factuur, het factuursjabloon, groeperingen aan te brengen. Zo wordt het voor de ontvangende partij, de klant, duidelijk waarvoor gefactureerd is. Interne verrekeningen en dergelijke zijn mogelijk.

Het is mogelijk om de verzameling aan te passen in de systeeminstellingen bij instelling Group by. Deze instelling zorgt ervoor dat de groepering plaatsvindt tijdens de facturatie.

Facturatie voorstel

In de module facturatie worden voorstellen gedaan van orders die gefactureerd moeten worden. Ook eventuele correcties worden getoond in dit overzicht. Het facturatievoorstel laat uitsluitend orders zien waarvan de looptijd is verstreken ten opzichte van de laatst verstuurde factuur. Hiermee is het mogelijk om klanten periodiek te factureren, zonder dat ze iedere keer een factuur ontvangen als er gefactureerd wordt. Deze instelling is ook in de systeeminstellingen terug te vinden: Amount of days between invoices. Op de klantkaart kun je deze instelling ook aanpassen.

Factuur samenstelling

Een factuur is opgebouwd uit een aantal regels, welke uit de order zijn gekopieerd. Per orderregel wordt een factuurregel opgesteld. Afhankelijk van de laatste keer dat er voor deze regel een factuur verstuurd is, mits je met tussentijdse facturatie werkt, wordt er weer gefactureerd. De opbouw van de regel, wordt altijd opnieuw samengesteld vanaf het eerste moment dat het artikel verhuurd is minus het bedrag wat al eerder in rekening gebracht is. Dat betekent dat de klant altijd een eerlijke prijs krijgt.

Orderregels factureren

Het is mogelijk om : Orderregels apart te factureren. Vanuit de order zelf kun je bepaalde orderegels selecteren en direct factureren. De facturatie die op dat moment plaatsvindt, wordt ook vastgelegd op de orderegels. Bij een eerstvolgende factuur van dezelfde order wordt rekening gehouden met de laatste facturatie voor deze regels.

Tussentijds of gedeeltelijk factureren

Als je een order tussentijds factureert, dan kun je in de orderregels (artikelen), zien tot wanneer gefactureerd is. Per orderregel wordt dit bijgehouden en zo blijft het voor de verantwoordelijke voor de facturatie altijd goed in beeld wat er wel en niet is gefactureerd. Let er dus op dat RentMagic niet een gehele order per definitie factureert, maar dat dit bijgehouden wordt op een orderregel (artikel).

Verhuur, verkoop of vrije artikelen

Verkoop en de vrije artikelen worden direct gefactureerd tijdens de eerste facturatie van een order. Ook als er verhuurartikelen meerdere malen worden gefactureerd op een order, zullen de verkoop en vrije artikelen alleen maar op de eerste factuur worden getoond.

Handel > Processen > Facturen

Het overzicht van alle facturen in RentMagic wordt nu geopend. Het overzicht is standaard gefilterd op status. Boven het overzicht kun je de filter wijzigen, zodat facturen in de andere status weergegeven worden.

Uitleg velden van een factuur

Factuur maken

Als je handmatig een nieuwe factuur wilt maken, klik dan op new.

Een factuur kan worden vervaardigd vanuit de facturatiemodule. De factuur is na het aanmaken nog altijd manueel aan te passen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om extra regels toe te voegen of eventuele opmerkingen te wijzigen. Het is ook mogelijk om volledig handmatig een factuur te maken.

Als je het factuur details scherm geopend hebt vul je alle relevante velden zo nauwkeurig mogelijk in. Klik op save om de factuur te bewaren. Om direct nog een nieuwe handmatige factuur te maken, klik op save and new.

De volgende stap is om de artikelen op de factuur aan te maken. Zie hieronder bij de paragraaf artikelen op factuur.

Uitleg over het toevoegen van artikelen op een factuur

Factuur wijzigen

Als je een bestaande factuur wilt aanpassen, dubbelklik dan de desbetreffende factuur in het overzicht. Het factuur details scherm wordt dan geopend en je kunt je wijzigingen doorvoeren.

Als een factuur nog niet is verzonden kan deze nog worden gewijzigd, ook als deze is gegenereerd vanuit de module factureren. In het factuur details scherm kun je nu je wijzigingen doorvoeren, of je kunt een aanpassing maken in de artikelen. Klik op save om de gegevens te bewaren. Vergeet niet de artikelen op de factuur eventueel nog aan te passen.

Uitleg over het toevoegen van artikelen op een factuur

Factuur verwijderen

Dit is geen gebruikelijk proces.

Het is ongebruikelijk om een factuur te verwijderen. Fiscaal gezien is het belangrijk dat je altijd een kopie van je facturen bewaard. Ook in RentMagic kun je facturen beter laten staan. Als je de laatste factuur verwijderd, zal het systeem altijd het laatste factuur nummer opnieuw gebruiken. RentMagic voorkomt hiermee dat er zogenaamde gaten ontstaan binnen de opvolging van de facturen.

Mocht je desondanks toch een factuur willen verwijderen, selecteer de factuur in het overzicht en klik op delete. De factuur en onderliggende gegevens zullen nu definitief worden verwijderd uit RentMagic.

Artikelen toevoegen op een factuur

Op een factuur dienen artikelen te worden toegevoegd. Voeg artikelen toe en je bereken de totaalprijs van de factuur. Vervolgens kan deze factuur verstuurd worden naar de klant.

Uitleg over het toevoegen van artikelen op een factuur

Next Invoice fields
Content
en_USEnglish