RentMagic logo

Verhoog je productiviteit met deze online verhuursoftware. Alles geïntegreerd in één softwaresysteem voor jouw organisatie. Materialen, klanten, administratie, planning en alle communicatie.

Dashboard on mobile device

Rollen en permissies

Als je met een team werkt in RentMagic is het aan te bevelen om met verschillende rollen te werken. Het is dan mogelijk om bepaalde modules en informatie af te schermen. Dus voordat je een extra gebruiker aanmaakt is het raadzaam eerst de verschillende rollen aan te maken en te configureren. Als je echt alleen in het systeem werkt is het niet noodzakelijk de rollen verder in te stellen. Je gebruikt dan de rol admin.

Als je RentMagic alleen wilt uitproberen is het niet noodzakelijk de rollen te configureren. Je kunt dit voorlopig overslaan en gebruik maken van de admin rol.

In het overzicht zie je alle rollen en permissies die in RentMagic aangemaakt zijn. De rol admin is standaard aangemaakt en kun je niet wijzigen.

1. Een rol aanmaken 3 min.
Je kunt nu een nieuwe rol aanmaken. Je kunt zoveel rollen aanmaken als je maar wilt.Klik op  nieuw.
Vul alle benodigde velden in. Hieronder een uitleg van de velden.

• Rol: Dit is de verkorte omschrijving van de rol welke je ook als referentie gebruikt bij het aanmaken van de gebruikers. Voorbeeld: baliemedewerker
  • Omschrijving: Dit is de iets langere omschrijving om mee te geven aan de rol. Het is altijd makkelijk om later terug te kunnen opzoeken in de lijst van rollen wat een bepaalde betekenis van de rol is. Bijvoorbeeld: Baliemedewerker magazijn A

Als je de velden hebt ingevuld klik dan op  opslaan.

Als je een nieuwe rol hebt aangemaakt gaan we deze nu verder configureren. Als je geen nieuwe rol hebt aangemaakt kun je de volgende stap overslaan en helemaal naar beneden scrollen om naar het volgende onderwerp te gaan.

2. Snelkoppelingen instellen 2 min.
Klik onder het formulier op het tabblad  snelkoppelingen. Je kunt hier knoppen instellen voor boven in de titelbalk en op het startblad van RentMagic, zodat een gebruiker een module snel kan openen. Dit is handig voor de dagdagelijkse taken, omdat je dit vaak moet openen. Klik op  nieuw en vul de bijbehorende velden in. Je kunt een snelkoppeling ook altijd weer verwijderen.Hieronder een uitleg van de velden.

• Menu item: welk hoofdmenu je met het knopje wilt openen.
  • Plaatsing: of je het knopje op het startblad (Start) of op de titelbalk (Boven) wilt plaatsen.
  • Nr.: hiermee bepaal je de volgorde van de knopjes als je meer dan één knopje aanmaakt.
  • Rol: dat is de reeds geselecteerde rol waarvoor je aan het configureren bent. Deze kun je zo laten.

Druk op  opslaan als je klaar bent en je kunt het scherm sluiten. Je komt dan terug in het scherm van de rol die je daarnet aangemaakt hebt. Je ziet dat de snelkoppeling onderin erbij geplaatst is. Je kunt meerdere snelkoppelingen aanmaken als je dat wilt. Herhaal dan de stappen opnieuw.

Vervolgens gaan we de permissies instellen van de rol. Een belangrijke stap!

3. Permissies instellen 5 min.
Met de permissies zorg je ervoor dat gebruikers in een bepaalde rol wel of niet in een bepaalde module kunnen. Hiermee bouw je je volledige autorisatie op. Daarnaast kun je per module ook aangeven wat de gebruiker wel of niet mag doen. Welke velden wel of niet wijzigbaar zijn, enzovoorts.Klik op het tabblad permissies. Je ziet het volledige hoofdmenu onder het tabblad verschijnen. Je kunt deze openklappen en dan zie je dat de modules getoond worden met een ‘selectieboxje’ ervoor. Als je dit selectieboxje in- of uitschakelt kan een gebruiker van de geselecteerde rol wel of niet in de module.

De module verdwijnt automatisch uit het menu als de module niet is ingeschakeld. Voor beperkte rollen is het menu dus heel kort. Dit is fijn voor het gebruikersgemak.

Vervolgens gaan we een module in details bekijken. Klik op een menu zelf, dus niet op het selectieboxje, maar op de naam van de module zelf  (bijvoorbeeld op Relaties > Basisgegevens > Klanten). Rechts verschijnt een overzicht van alle velden van deze module.

Standaard zullen alle velden binnen de module ingeschakeld zijn en dat betekend dat de gebruiker alle velden zal zien en ook kan aanpassen. Je kunt deze aanpassen naar wens. Je hebt 4 verschillende instellingen per veld, namelijk:

• Toon in overzicht: of het veld in het overzicht van de module zichtbaar moet zijn.
  • Toon in detail: of het veld in de details van de module zichtbaar moet zijn.
  • Toon in nieuw: of het veld zichtbaar moet zijn tijdens het aanmaken van een nieuw record.
  • Aanpasbaar: of het veld zichtbaar moet zijn tijdens het aanpassen van een geselecteerd record.

Naast het aanpassen van de velden is het ook mogelijk de actieknoppen van de module in- of uit te schakelen.

En onderin kun je de tabbladen in- of uitschakelen.

Na het aanpassen van alle instellingen klik je op  opslaan boven het overzicht van het hoofdmenu. Let op: niet te verwarren met de opslaan knop bovenin het rol detailscherm. Je kunt deze handelingen uitvoeren voor alle gewenste modules.

Je bent nu klaar met het instellen van de rollen en permissies.

Op naar het volgende onderwerp: gebruikers! Navigeer in het hoofdmenu naar:

Instellingen > Gebruikers > Gebruikers.

nl_NLNederlands